menu
close
P06. Hotel in Girona
CLOSE

Abstract

The interior of an existing hotel is reworked through formal simplicity and a contemporary, timeless and serene image, with rooms reduced to the essentials.

Credits

Location Girona (Spain)

Year 2019-2021

Client Private

Photography Salva López

Type Interior

Status Built

MINIMAL AND TIMELESS ROOMS
Extreme attention was paid to the details, ensuring every element fit perfectly, in order to introduce a layer of craftsmanship in the spaces to humanize them and turn the hotel into something like a home, albeit a temporary one. Craftsmanship adds subtlety, uniqueness, the comfort of home and above all, quality. The storage units for the rooms, room numbers, and welcome cards were all designed and created.
The precise selection of materials and furniture elements, the neutrality of every room’s warm greys, the textile softness of the continuous flooring, the imperfect texture of the wall cladding and the rigorous work of lighting control are some of the decisions that reinforce the sequence of intimate and welcoming atmospheres throughout the hotel’s refurbished floors.

SPACE AND THE CITY
With the aim of creating a sense of timelessness, between tradition and contemporaneity, the hotel was able to give a symbolic response to the city in which it is located. Every material in the hotel seeks to offer the neutrality and warmth of the colors found in the stone of Girona’s cathedral, the heart of the city. An exercise in balance, the project strove to ensure that all the elements would form part of the same language, thanks to the materials and tones selected. A neutrality only interrupted by the pinkish and amber glimmers, lively and changing, of the metals covering the pillars so that the columns emerge, like flowers, in a tribute to the city and its delicate celebration of spring.

CLARITY AND SIMPLICITY
Simplicity was key for a project that required a very controlled intervention, had a very tight budget and that had to be durable and resistant to the high traffic derived from its continuous use.
The distribution of the spaces was simplified in order to optimize the areas destined for the rooms and to reduce the previous design’s complexity of the hallway layout and flow of movement as much as possible.
With the help of geometry it was possible through a single gesture -a central curved element in the floor plan- to facilitate access to the rooms and improve their interior quality and to adapt the establishment to the current accessibility regulations at the same time.

INFO